Folk / Roots / Wereld

 

NIEUWS:
 
 

Programma najaar online!

 
Middelburgsestraat 113 boven, Oost-Souburg

Verslag PZC


Maandag 22 september 2008, door Ren? de Dreu

Intieme confrontatie publiek en muzikanten

OOST-SOUBURG – Muziekpodium Razzmatazz in Souburg heeft zich een muzikale waaier aan muziekstijlen toege?igend die zaterdag tijdens de Acoustic Music Party voor een groot deel aan bod kwam.

Twaalf mini-optredens met evenzoveel verrassingen, want Razzmatazz houdt het low budget en speurt in de bijna onontgonnen muziekwereld ver achter de grote – en dus dure – namen. Als bezoeker ga je vanzelf mee op die ontdekkingsreis en mag je je laten verrassen. Ook zaterdag bleek elk optreden op de podiumzolder een intieme confrontatie tussen publiek en muzikanten. De zolder zat met regelmaat vol, maar ook beneden ging de muziek door en bleek de party naast een ontmoetingsplaats ook een mooie kans voor uitgesponnen improvisatiesessies.

Al direct bij het openingsoptreden van gitarist David Egter van Wissekerke en bassist Almer Kaasschieter met de debuterende Zeeuwse zangeres Stephanie Smolders werd de toon gezet. De 25-jarige Smolders beschikt over een warme stem, een jazzy touch en een diepte die ontroert. Haar vertolking van Stings Fields of Gold maakte behoorlijk indruk. Ze leverde in ieder geval een visitekaartje af.


foto Ruben Oreel

Datzelfde deed de Nederlands/Italiaanse singer-songwriter Ginet Ballistreri met in het Italiaans gezongen eigen composities en enkele opnieuw gearrangeerde covers van onder andere Zucchero. Voor nog meer Italiaans repertoire, maar dan dichter bij de traditie, zorgde ‘s avonds de groep Lumayna. Een trio met Napolitaanse en Siciliaanse liedjes en begeleiding op gitaar en viool. Door de theatrale zang van Marcella Pischella werden ze voorzien van veel mediterrane passie.

Dichter bij Amerikaanse roots bleven de trio’s Second Harvest met driestemmige zang en Neil Young- ballads en Three Whiskies and a Beer die songs van onder anderen Randy Newman en John Fogerty omwerkten tot meerstemmige bluesnummers. Bluegrass kwartet Except 2 en Americana-trio Indian Summer putten voor hun repertoire uit andere bronnen van het American Songbook.

De verrassing waar Razzmatazz dan weer voor zorgt is de afwisseling met jazz (Moondance), een mix van Vlaams en Iers (Babel), klassiek en Keltisch (Da Capo) en klezmer uit Zeeland (Mayn Shtetl Sas). Publiek en muzikanten zijn in Razzmatazz altijd dicht bij elkaar. Dat bleek ook bij het optreden van zangeres/gitariste Donna Bastiaans, die samen met gitarist Rien Vaarwater fraaie ballads in de stijl van Joni Mitchell liet horen. Eigen nummers, uitgesponnen en met gevoel voor drama gezongen. Ook voor dit optreden was er een aandachtig publiek wat haar er toe bracht om juist die nummers te spelen die dan tot hun recht komen. ,,Eindelijk, want dat kan bijna nergens”, liet ze weten.

De Acoustic Music Party was zaterdag onderdeel van een uitgebreid programma rond het dertigjarig bestaan van Razzmatazz.